بازار؛ گروه کشاورزی: بخش باغبانی کشور یکی از بخشهای تولیدی است که سالها از ثبات برخوردار بوده و امکان صادرات انواع محصولات این بخش به کشورهای دیگر وجود دارد. اما سال گذشته در عید نوروز بازار با کمبود سیب مواجه شد و قیمت این محصول تا حدودی افزایش یافت.
مجتبی شادلو، نایب رئیس اتحادیه باغداران کشور در پاسخ به سوال خبرنگار بازار مبنی بر اینکه امسال شرایط قیمت و عرضه دو میوه پرطرفدار در عید نوروز، یعنی سیب و پرتقال وی بیان کرد: برآورد ما این است که امسال قیمت این دو محصول تغییر چندانی نداشته باشد، البته منطق بازار به گونه ای است که باید افزایش قیمت را بپذیریم. زیرا زمانی که محصول به مدت طولانی در سردخانه نگهداری می شود، مقداری افت می کند و هزینه های ضایعات و نگهداری بالا می رود، بنابراین افزایش قیمت ناچیز خواهد بود. این در حالی است که تنها عرضه و تقاضا در بازار حاکم است، بنابراین در ایام نوروز به دلیل وفور تولید و عرضه، تفاوت قیمتی وجود نخواهد داشت.
50 درصد محصولات باغی امکان صادرات دارند
شایان ذکر است که ایران در زمینه محصولات باغی مانند خرما، پسته، کیوی و … یکی از صادرکنندگان پیشرو در بازارهای جهانی است. این در حالی است که به گفته کارشناسان از ظرفیت های حوزه باغبانی کشور آن طور که باید استفاده نمی شود و دلایل مختلفی نیز در این امر موثر است.
شادلو در خصوص اینکه چه میزان از آنچه در حوزه باغبانی کشور تولید می شود در بازار داخلی مصرف می شود، به خبرنگار بازار گفت: در مورد میوه ها این میانگین تقریباً 50 درصد است. یعنی در برخی از میوه ها بیش از 50 درصد فرصت صادرات داریم، هرچند در برخی محصولات کمتر است، اما از کل محصولات باغی به طور متوسط 50 درصد فرصت صادرات و 50 درصد مصرف داخلی است.
نایب رئیس اتحادیه باغداران: اگر سالانه 50 درصد محصولات باغی صادر شود تعادل در بازار برقرار می شود.
وی افزود: به عبارت ساده تر، اگر حدود 50 درصد محصولات باغی صادر شود، تعادل در بازار ایجاد می شود. هر چند همین سیاست در قالب چشم انداز 20 ساله انجام شد و باید برای صادرات نیز سیاست گذاری شود.
نایب رئیس اتحادیه باغداران کشور با تاکید بر اینکه فرصت اقلیمی خوبی برای تولید داریم، گفت: حوزه باغبانی ما هم از نظر کیفی و هم از نظر کمی جایگاه ویژه ای دارد. یعنی فرصتی است برای رسیدن به اقتصاد تولید و اگر بتوانیم زنجیره ارزش تولید را تکمیل کنیم و الگوی کشت را برنامه ریزی کنیم، قطعا بخش کشاورزی می تواند یکی از پردرآمدترین بخش های اقتصاد ما باشد. علاوه بر این، بخش باغبانی در زمینه امنیت غذایی بسیار مهم است.
ایجاد فرصت های طلایی با افزایش بهره وری در باغ های قدیمی
وی ادامه داد: مشکل اینجاست که وقتی می توانیم سفره خود را در این حوزه در داخل کشور تامین کنیم، وابستگی معنا ندارد؛ اما در این زمینه باید گفت که این وابستگی در کشور وجود ندارد. اما اکنون می بینیم که پس از گذشت 20 سال از کاشت، درخت به اقتصاد خوبی رسیده است، اما زمانی که کار به نتیجه نمی رسد، ممکن است توسط خود باغدار قطع شود، زیرا محصول در بازار خریدار ندارد. قیمت مناسب بنابراین سیاست گذاری باید به گونه ای باشد که زحماتی که صرف باغبانی می شود به بن بست نرسد.
وی همچنین در پاسخ به این سوال که بهترین سیاستی که می توان برای جلوگیری از وقوع چنین معضلی اتخاذ کرد، گفت: در واقع باید به گونه ای سیاست گذاری شود که تلاش کنیم بهره وری را افزایش دهیم و تولید را کاهش ندهیم زیرا این کار را انجام می دهد. بازار ندارند . در واقع بدون توسعه کشاورزی (نه تنها با توسعه باغات) و با افزایش بهره وری باغات قدیمی باید بتوانیم فرصت طلایی برای کشاورزی کشور ایجاد کنیم.
نایب رئیس اتحادیه باغداران کشور: برای برخی محصولات از جمله «کیوی و انار» که شرایط خاص خود را دارد و به خوبی صادر می شود، برنامه ریزی های مستمری انجام می شود.
نایب رئیس اتحادیه باغداران کشور همچنین در پاسخ به این سوال که سالانه چند درصد از ظرفیت 50 درصدی صادرات عملیاتی می شود، گفت: برنامه ریزی مستمری برای برخی محصولات از جمله «کیوی و انار» دارد که خاص خود را دارد. شرایط و صادرات خوبی انجام شده است. اما در خصوص پرتقال و سیب که تولید اصلی ماست و مازاد داریم، برنامه ریزی پایدار و جدی انجام نمی شود و کشاورزان در این زمینه نگران هستند.
کیفیت؛ دلیل گران شدن سیب و پرتقال ایرانی در بنادر آزاد بین المللی
شادلو خاطرنشان کرد: موضوع مهم این است که اکنون 6 ماه از برداشت این دو محصول می گذرد و تاکنون حداقل 70 درصد محصول باید تامین می شد اما نیمی از این میزان تامین شده و این نگران کننده است. . اگرچه در سه ماهه بهار هنوز فرصت بازار برای این محصول وجود دارد، اما از اردیبهشت ماه شاهد برداشت میوه های جوان خواهیم بود و فرصت عرضه سبزه و پرتقال به طور خودکار کاهش می یابد.
شادلو درباره جایگاه ایران در تولید این دو محصول در بازارهای جهانی نیز گفت: از نظر جایگاه تولید در رتبه چهارم یا پنجم جهان قرار داریم و اگرچه در سال های مختلف کمی تغییر می کند، اما از نظر جایگاه از کمیت و کیفیت محصولات ایران جایگاه ویژه ای دارد. به طوری که هیچ محدودیتی برای ورود و خروج هیچ محصولی در بنادر آزاد جهانی که رقابتی هستند وجود ندارد. قیمت محصولات باغی ایران با احتساب سیب و پرتقال حدود 30 درصد بالاتر از رقبای خود است زیرا کیفیت بهتری دارد.
وی همچنین خاطرنشان کرد: در زمینه صادرات این دو محصول در کشورهای همسایه و حتی کمی دورتر به ویژه سیب فرصت صادرات خوبی داریم و حتی طرف قرارداد سالانه ما هستند اما مسائل خاص خود را دارند. مثلا در مورد استانداردهای این کشورها و یا در حوزه گمرک انتظارات خاصی دارند که باید برنامه ریزی شود تا بتوانیم با روان سازی کار از این فرصت ها بهره ببریم به خصوص که افزایش تولید این دو را داریم. میوه ها
گفتگو در مورد این post