نجمه جهان تیغ، بازار; کاهش توانایی بنگاه های اقتصادی در ایجاد سود و کاهش سرمایه اجتماعی دولت ها، بی اعتمادی مردم به بازار سرمایه، سهم اندک بخش خصوصی در اقتصاد کشور، استفاده از تسهیلات و تسهیلات رانتی توسط شرکت های خصوصی، ثبات تورم و قوانین ایجاد و ممنوعیت صادرات. سنگ های بزرگ جلوتر از تحقق شعار سال است.
اگر دولت می خواهد امسال سالی متفاوت از سال های دیگر داشته باشد، باید تلاش کند تا سهم خود را از اقتصاد کاهش دهد و به رقابتی شدن اقتصاد کمک کند.
کارشناسان حوزه اقتصاد معتقدند دولت باید به معنای واقعی کلمه برای تقویت بخش خصوصی و تعاونی ها، ارتقای بهره وری، بهبود مستمر فضای کسب و کار و هدایت نقدینگی به سمت تولید تلاش کند، زیرا آب در این سال ها گرم نشده و وضعیت کشور اقتصاد همچنان بدتر از سال های گذشته هستیم.
«کامیار سریر افراز» در گفت و گو با خبرنگار بازار به راهکارهای تحقق شعار «جهش تولید با مشارکت مردم» اشاره می کند. این کارشناس اقتصادی معتقد است که نظارت دولت بر اقتصاد موجب دلسردی مردم و بخش خصوصی می شود. وی اعتمادسازی در بین مردم برای ورود آنها به بازار سرمایه را بسیار مهم می داند. در ادامه مشروح این گفتگو را می خوانید.
* راهکارهای تحقق شعار سال چیست؟
در ادبیات اقتصادی چهار نوع سرمایه شامل سرمایه مالی، فیزیکی، انسانی و اجتماعی وجود دارد که مهمترین آنها سرمایه انسانی و اجتماعی است. یکی از ارکان مشارکت مردم حفظ سرمایه های انسانی یک کشور و استفاده از ظرفیت آنهاست.
تولیدکنندگان، صنعتگران و نخبگانی که در حوزه های مختلف ارزش آفرینی می کنند باید حفظ شوند تا دغدغه هایشان برطرف شود و دلسوزانه کار کنند و به هیچ وجه به فکر مهاجرت نباشند.
دولت باید جذابیت بازارهای موازی با تولید مانند خرید ملک، سکه و ارز توسط دولت را کاهش دهد.
سرمایه اجتماعی به معنای مشارکت، همدلی و انجام فعالیت های مشترک است که باید برای تشویق مردم به مشارکت انجام شود. با توجه به شعار سال، کنار هم قرار دادن این دو سرمایه پیامدهای مثبتی به همراه خواهد داشت.
* افزایش مالیات استانی چه تبعاتی دارد و چه آسیب هایی به تحقق شعار سال وارد می کند؟
اولین پیامد منفی افزایش مالیات تورم و رشد قیمت است. رکود دومین پیامدی است که برای افزایش مالیات باید انتظار داشت که باعث می شود تولیدکننده سرمایه خود را به سمت جریانی غیر از تولید سوق دهد.
در ادامه می توان به افزایش نرخ ارز نیز اشاره کرد زیرا پس از کاهش تولید، واردات افزایش می یابد و به جای سود ارزی، شاهد زیان ارزی خواهیم بود، بنابراین افزایش نرخ پایه مالیاتی کاملاً در راستای است. با شکست شعار سال.
دولت در سیاستهای کلان خود میتواند پیشنهادهای تشویقی و نوعی پیشنهاد مالیاتی و صادراتی را برای تولیدکننده و بخش خصوصی واقعی ارائه دهد نه برای شرکتهای وابسته به نهادهای خصوصی.
* مدیریت دولت چه چالش هایی در اقتصاد ایجاد کرده است و چگونه دولت می تواند سهم بخش خصوصی را در اقتصاد افزایش دهد؟
دولت با در دست گرفتن اقتصاد، بخش خصوصی را دلسرد می کند. جمع آوری سرمایه های مالی مردم و هدایت آنها به سمت تولید یکی از راهکارهای قابل اجرا توسط دولت است. برای این کار باید از جذابیت بازارهای موازی با تولید مانند خرید ملک، سکه و ارز توسط دولت کاسته شود. فراهم کردن شرایط مناسب برای هدایت سرمایه های مالی مردم به سمت بورس که نبض اقتصادی تولید هر کشوری است، بسیار مهم است.
دولت در سیاستهای کلان خود میتواند پیشنهادهای تشویقی و نوعی پیشنهاد مالیاتی و صادراتی را برای تولیدکننده و بخش خصوصی واقعی ارائه دهد نه برای شرکتهای وابسته به نهادهای خصوصی.
* چگونه می توان اعتماد مردم را به بازار سرمایه بازگرداند؟
تقویت صندوق های سرمایه گذاری بورسی و ایجاد اطمینان در مردم برای تضمین حفظ اصل سرمایه و کسب حداقل سود می تواند اعتماد مردم را به تولید و سرمایه گذاری در بورس بازگرداند.
توجه به روشنگری، آموزش و راهنمایی در سرمایه گذاری در بورس ضروری است. دولت باید از کانال صندوق های سرمایه گذاری بورسی مردم را به ایجاد سبد سرمایه گذاری تشویق کند.
* آیا اقتصاد مردمی قابلیت تجارت بین المللی را دارد؟
بله، اما در اقتصاد بیمار ما امکان پذیر نیست، زیرا جوهر آن اقتصاد دولتی و رانتی است. اگر ماهیت اقتصاد کشور ما مردم محور بود، بخش خصوصی توانایی حضور در بازارهای بین المللی را داشت. نمونه هایی از تجارت بین المللی اقتصاد مردم در مالزی، فیلیپین، اندونزی و تایوان وجود دارد.
زنان نقش تاثیرگذاری در رواج اقتصاد دارند و این قشر که نیمی از جمعیت کشور را تشکیل می دهند می توانند در زمینه مشاغل خانگی و تولید محصولات کشاورزی، مواد غذایی، صنایع دستی و… نقش آفرینی کنند و ارزش آفرینی کنند، اما متاسفانه این بخش در اقتصاد کشور ما مغفول مانده است.
گفتگو در مورد این post