بازار؛ گروه آب و انرژی: دو سال پیش بود که تفاهم نامه ای بین شرکت ملی نفت ایران و گازپروم روسیه امضا شد. بر اساس این تفاهم نامه قرار بود مسکو 40 میلیارد دلار در صنعت نفت ایران سرمایه گذاری کند. اکنون حدود 21 ماه از امضای این تفاهم نامه می گذرد اما محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران می گوید مذاکرات با مسکو همچنان ادامه دارد. وی در پاسخ به این سوال که همکاری های نفتی که قرار بود در قالب تفاهم نامه 40 میلیارد دلاری با روسیه انجام شود به کجا رسیده است، تنها به پروژه های قدیمی اشاره می کند که سال ها پیش در کشور آغاز شده است.
شاید بد نباشد بدانید افزایش فشار پارس جنوبی که اجرای آن در اسفندماه سال گذشته به 4 شرکت دولتی سپرده شده بود، یکی از محورهای اصلی این تفاهم نامه میلیاردی با روس ها بود. توسعه میادین گازی کیش و پارس شمالی، توسعه 6 میدان نفتی، سوآپ گاز و محصول، تکمیل پروژه های LNG، احداث خطوط لوله صادرات گاز و سایر همکاری های علمی و فناوری از مهمترین محورهای این تفاهم نامه است.
متن کامل گفتگوی بازار با محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران و معاون وزیر نفت را می خوانید:
در حال حاضر 7 میدان نفتی با روسیه در حال فعالیت هستند. به عنوان مثال در طرح آبان و پادیرغرب شاهد پیشرفت فیزیکی 64 درصدی هستیم. این پروژه ها طبق قرارداد قبلاً به مرحله تولید رسیده اند. طبق قرارداد در میدان های چشمه خوش، دل پری و پایدار شرق به تولید رسیده ایم. همچنین قرارداد دو میدان جدید کوپال و شادگان نیز منعقد و اجرایی شده است
* قرارداد 40 میلیاردی با روس ها به کجا ختم شد؟
در حال حاضر 7 میدان نفتی با روسیه در حال فعالیت هستند. به عنوان مثال در طرح آبان و پادیرغرب شاهد پیشرفت فیزیکی 64 درصدی هستیم. این پروژه ها طبق قرارداد قبلاً به مرحله تولید رسیده اند. طبق قرارداد در میدان های چشمه خوش، دل پری و پایدار شرق به تولید رسیده ایم. همچنین قرارداد دو میدان جدید کوپال و شادگان نیز منعقد و اجرایی شده است. عملیات اجرایی این میادین نیز آغاز شده است. بنابراین با روسیه 7 میدان داریم که در حال اجراست. همچنین مذاکرات با روس ها در زمینه های مختلف ادامه دارد و هر نتیجه ای که منجر به انعقاد قرارداد شود به اطلاع شما خواهیم رساند.
* مهمترین طرح ها و پروژه های شرکت ملی نفت در سال 1403 چه خواهد بود؟
در سال 1403 مهمترین برنامه ما اجرای قراردادها و پروژه های مربوط به سال های گذشته و قراردادهای 1402 است. مهمترین برنامه ما افزایش تولید نفت و گاز است. پروژه های متعددی در شرکت ملی نفت ایران داریم.
*بسیاری از کارشناسان معتقدند افت فشار پارس جنوبی از امسال آغاز می شود. با توجه به اینکه قراردادهای منعقد شده در زمینه افزایش فشار حدود 4 سال دیگر به پایان می رسد، در این چند سال چقدر از تولید پارس جنوبی کاسته می شود؟
برای حفظ ظرفیت تولید میدان گازی پارس جنوبی و همچنین افزایش تولید همزمان 3 روش را دنبال می کنیم که یکی حفاری جدید در کنار چاه های قبلی است که می توانیم انجام دهیم مانند افزایش فشار. به منظور حفظ ظرفیت تولید، اسیدپاشی گسترده چاه ها را در پارس جنوبی داریم. در همین راستا اخیرا قرارداد حفر 35 حلقه چاه به ارزش 1.1 میلیارد دلار منعقد شد. همچنین قرارداد افزایش فشار که در روزهای پایانی اسفند منعقد شد نیز به عنوان اقدام سوم انجام می شود و تمام تلاش ما بر این است که به صورت مطمئن و حداکثری تولید کنیم. لازم به ذکر است که در سال 1402 با برنامه های نگهداری تولید; تولید پارس جنوبی به حداکثر 705 میلیون مترمکعب در روز رسید.
گفتگو در مورد این post