به گزارش بازار، وزارت امور اقتصادی و دارایی در پاسخ به گزارش 9 فروردین 1403 روزنامه «کار و کارگر» با عنوان «اشتغال بی کیفیت و ناتوانی در ایجاد تقاضا» توضیح داد: یکی از متغیرهای اساسی رشد اقتصادی است. میزان تشکیل سرمایه ثابت است و در دولت دوازدهم در مجموع 33 درصد کاهش در تشکیل سرمایه ثابت ناخالص داشتیم. اما در 2 سال گذشته بیش از هشت درصد افزایش داشته ایم و در 9 ماهه سال 1402 تشکیل سرمایه در بخش ماشین آلات 6.1 درصد و در بخش ساختمان 2.9 درصد رشد داشته است.
با نگاهی به گزارش های رسمی کشور می توان دریافت که زیربخش های صنعت و معدن نیز در تمام فصول دولت سیزدهم رشد مثبتی داشته اند. به عنوان مثال، بر اساس گزارش بانک مرکزی، بخش صنعت در 9 ماهه سال 1402 4.2 درصد و بخش معدن 3.8 درصد رشد داشته است. رشد بخش خدمات در 9 ماهه سال 1402 معادل 7.1 درصد بوده که یکی از بالاترین نرخ های رشد در سال های اخیر بوده که نتایج این نرخ های رشد اقتصادی را می توان در کاهش نرخ بیکاری مشاهده کرد.
از سوی دیگر، نرخ بیکاری در سال گذشته معادل 8.1 درصد بوده که یکی از پایینترین نرخهای بیکاری در چند سال گذشته است. نرخ بیکاری در فصول سال 1402 برابر با 8.2، 7.9، 7.6 و نهایتاً 8.6 درصد بوده که به نوبه خود با توجه به افزایش نرخ مشارکت اقتصادی، جزو کمترین ارقام بیکاری در دوره های گذشته محسوب می شود.
دومین گواه بر کیفیت رشد اقتصادی، رشد مثبت تشکیل سرمایه ثابت بود، به طوری که در 9 ماهه سال 1402، تشکیل سرمایه 4.7 درصد رشد کرد.
اما عده ای دانسته یا ندانسته به هر بهانه ای دست می زنند تا این دستاورد را زیر سوال ببرند و اکنون بدون اشاره به آمار خاصی صحبت از کاهش تقاضا و افزایش موجودی انبارها می شود. در حالی که نگاهی به آمار نشان می دهد که این بحث در مبارزه برای نشان دادن بی کیفیتی رشد اقتصادی و کاهش آمار بیماری ها نیز بیهوده است.
بررسی تغییرات موجودی محصولات نهایی همراه با رشد تولید صنعتی می تواند تحلیلی از تغییرات در سمت عرضه و تقاضا ارائه دهد. منظور از تغییر موجودی در اینجا تفاوت در رشد تولید و فروش است; اگر رشد تولید بیشتر از رشد فروش باشد، موجودی انبار در آن دوره افزایش یافته و اگر رشد تولید کمتر از رشد فروش باشد، موجودی انبار کاهش یافته است.
گزارش مرکز پژوهشهای مجلس از رصد بخش واقعی اقتصاد ایران در اسفند ماه 1402 نشان میدهد که رشد تولید فعالیتهای صنعتی بورس در 12 ماهه نسبت به 12 ماهه سال قبل مثبت چهار دهم و شاخص فروش بوده است. در 12 ماهه نسبت به 12 ماهه سال قبل منفی 1 2 بوده است و موجودی انبار در واقع تنها 1.6 افزایش یافته است و نمی توان آن را به عنوان یک شوک منفی به سمت تقاضا در نظر گرفت.
گفتگو در مورد این post