امید محمدی; بازار: برنامه برقی سازی وزارت امنیت تنها خودروسازان را هدف قرار نمی دهد و هدف آن عرضه موتورسیکلت های برقی نیز می باشد. سال گذشته وزارت امنیت مدعی عرضه چند هزار موتورسیکلت برقی به بازار بود اما آمارها حاکی از محقق نشدن این هدف بود. شهرداری تهران در اقدامی بی سابقه اقدام به واردات موتورسیکلت های برقی کرده است، موتورسیکلت هایی که خدمات پس از فروش و لوازم یدکی راکبان نخواهند داشت. با توجه به اینکه امسال برنامه برقی سازی با جدیت بیشتری دنبال می شود، برای بررسی وضعیت بازار این نوع موتورسیکلت ها با رحیم خداپسند، مدیرعامل کویر موتور گفت و گو کردیم:
* یکی از چالش های اصلی مشتریان موتورسیکلت های برقی قدرت کم این محصولات است، آیا برنامه ای برای عرضه موتورسیکلت های برقی با قابلیت های فنی مطلوب دارید؟
ما در سال های گذشته موتورسیکلت های برقی را با تغییرات فنی مختلف به بازار عرضه کرده ایم، اما سال گذشته قصد داشتیم یک موتورسیکلت برقی با توان 4000 وات تولید کنیم. این موتورسیکلت مجهز به دو باتری لیتیومی است که با یک بار شارژ می تواند 150 کیلومتر را طی کند. حداکثر سرعت این موتورسیکلت برقی 90 کیلومتر در ساعت است. نصب دو باتری لیتیومی در این موتورسیکلت پاسخگوی نیاز پیک های موتور سیکلت برای تردد در سطح شهر است، چرخ این موتورسیکلت بزرگتر از اسکوترهای فعلی بازار است تا کیفیت نامطلوب خیابان ها منجر به راکب نشود. عدم آرامش
* وزارت حراست برنامه داخلی سازی محصولات برقی را دنبال می کند، آیا برنامه ای برای بومی سازی محصول جدید خود دارید؟
این محصول جدید در برنامه داخلی سازی قرار گرفته است که برای تامین باتری های آن با دو شرکت دولتی و بخش خصوصی وارد مذاکره شدیم. قطعه سازان صنعت موتورسیکلت نیز در حال بررسی و بومی سازی قطعات این محصول هستند. بنابراین عرضه این محصول جدید منوط به حمایت دولت از تولیدکنندگان است. اگر قرار است موتورسیکلت برقی با تیراژ بالا در کشور تولید و عرضه کند. واردات CBU این محصولات باید ممنوع شود تا تولیدکنندگان داخلی بتوانند برنامه داخلی سازی را با قوت بیشتری دنبال کنند.
قیمت موتورسیکلت های برقی وارداتی بیشتر از نمونه های مشابه داخلی است; زیرا «بومی سازی» به دلیل محدودیت تیراژ، قیمت را افزایش می دهد
* چرا قیمت موتورسیکلت های برقی وارداتی نسبت به تولیدات داخلی ارزان تر است؟
قیمت موتورسیکلت های برقی وارداتی بیشتر از نمونه های مشابه داخلی است; زیرا «بومی سازی» به دلیل محدودیت تیراژ، قیمت را افزایش می دهد. اما مزایای قابل توجهی از جمله تامین قطعات داخلی، ایجاد اشتغال، ارائه خدمات پس از فروش و کاهش وابستگی به کشورهای خارجی را به همراه دارد. متأسفانه برخی از سیاست های فعلی در زمینه عرضه موتورسیکلت های برقی با هدف واردات CBU است. این امر منجر به رقابت ناعادلانه بین تولیدکنندگان و تجار خواهد شد.
* شنیده ها حاکی از آن است که برنامه واردات موتورسیکلت توسط شهرداری به بهانه عدم پاسخگویی تولیدکنندگان به نیاز بازار انجام شده است، نظر شما در این مورد چیست؟
تولیدکنندگان موتورسیکلت بسته به تقاضای محصولات برقی توانایی پاسخگویی به نیازهای بازار را دارند، بنابراین وزارت ایمنی باید بر اساس نیاز بازار برای تولیدکنندگان موتورسیکلت برنامه تولید و عرضه داشته باشد. اگر تولیدکنندگان نتوانستند به برنامه وزارت تهاتر عمل کنند، باید واردات این محصولات انجام شود.
* پروسه تولید موتورسیکلت در کشور چقدر طول می کشد و محصول جدید شما چه زمانی وارد بازار می شود؟
اگر امروز یک تولیدکننده بخواهد هر محصول جدیدی تولید کند، حدود 10 ماه طول می کشد تا مجوزهای خود را از دولت بگیرد. این زمان علاوه بر فرآیند بومی سازی، اخذ مجوزهای استاندارد و آماده سازی زنجیره تامین است. در پاسخ به قسمت دوم سوال شما باید بگویم که موتورسیکلت برقی در نیمه دوم سال جاری تولید می شود و در فصل زمستان راهی بازار می شود.
اگر یارانه باتری به دست مصرف کنندگان موتورسیکلت های برقی برسد، تقاضا برای خرید این محصولات افزایش می یابد
* با توجه به اینکه در خودروهای برقی 30 تا 45 درصد قیمت محصول متعلق به باتری است، دولت برای کاهش قیمت این محصولات چه باید کرد؟
اگر یارانه باتری به دست مصرف کنندگان موتورسیکلت های برقی برسد، تقاضا برای خرید این محصولات افزایش می یابد. در اینجا لازم به ذکر است که موتورسیکلت های برقی وارداتی فاقد خدمات پس از فروش هستند، بنابراین راکبان این خودروها در سال آینده با چالش نگهداری و تعویض باتری مواجه خواهند شد.
* همانطور که قبلا اشاره کردید موتورسیکلت های برقی وارداتی به کشور فاقد خدمات پس از فروش خواهند بود، آیا برنامه ای برای ارائه خدمات به این موتورسیکلت ها دارید؟
با توجه به اینکه موتورسیکلت های وارداتی فاقد خدمات پس از فروش در سطح شهرستان ها هستند، می توانیم علاوه بر آمادگی برای ارائه خدمات پس از فروش در 45 نمایشگاه تهران، ایستگاه شارژ نیز ایجاد کنیم. البته این موضوع منوط به تعامل شهرداری و تقاضای چنین درخواستی از سوی تولیدکنندگان موتورسیکلت از جمله واحد تولیدی ما است.
گفتگو در مورد این post