بازار؛ گروه بین الملل: بازار جهانی انرژی در سال گذشته با فراز و نشیب های زیادی مواجه بوده است. طی سال گذشته قیمت نفت در ماه می 2023 با کاهش 11 درصدی در بازه زمانی یک ماهه به 68 دلار رسید و بار دیگر روند صعودی خود را آغاز کرد. اما طی چند روز گذشته قیمت نفت بار دیگر به کانال 80 دلاری بازگشت و اکنون سوال مهم فعالان بازار نفت این است که روند قیمت در ماه های آینده به کدام سمت خواهد رفت؟
در برهه کنونی، با توجه به شرایط نامساعد و ناپایدار حاکم بر فضای سیاسی و اقتصادی بین المللی، بازار نفت نیز مانند هر بازار دیگری، عمدتاً به تحلیل بنیادی نیاز دارد تا تحلیل تکنیکال. عدم تجزیه و تحلیل صحیح شرایط بنیادی حاکم بر بازار و محاسبه اشتباه نتایج عوامل مؤثر بر آن می تواند منجر به زیان بالقوه زیادی برای سرمایه گذاران شود. به همین دلیل در ادامه سعی خواهیم کرد به مهم ترین عوامل اساسی موثر بر بازار نفت بپردازیم.
تشدید تنش در دریای سرخ و خلیج فارس
مهمترین عامل تعیین کننده قیمت نفت، وضعیت دریای سرخ و البته تنش ایران و آمریکا در خلیج فارس است. افزایش درگیری بین حوثی ها و کشتی های ترانزیتی وابسته به رژیم صهیونیستی یا دولت های غربی حامی آنها، هر روز بی ثباتی نفتکش ها را در منطقه دریای سرخ افزایش می دهد. غرق شدن کشتی انگلیسی که هفته گذشته مورد هدف نیروهای حوثی قرار گرفت و درخواست آنها از شرکت های کشتیرانی بین المللی برای دریافت مجوز قبل از ورود به آب های دریای سرخ، این تنش ها را به مرحله جدیدی تبدیل کرده است و به احتمال زیاد طی هفته های آینده. ما باید شاهد کاهش بیشتر تردد تانکرهای نفتکش از دریای سرخ و کانال سوئز باشیم.
کاهش عرضه نفت اوپک پلاس به بازارهای جهانی در صورت افزایش تقاضا می تواند منجر به تورم جدیدی در قیمت حامل های انرژی در سطح جهانی شود.
با این حال تنش میان واشنگتن و تهران نیز به دلیل صدور حکم توقیف محموله نفتی 50 میلیون دلاری این نفتکش از سوی دادگاه ایران، صحنه جدیدی از تنش میان دو طرف در روزهای اخیر باز کرده است. “Adventage Sweet” متعلق به ایالات متحده است. اگرچه این اقدام ایران در تلافی حرکت مشابه آمریکا در تصرف گاز ایران انجام شد، اما از منظر تجاری، چنین اقداماتی از سوی هر دو طرف می تواند تأثیر آشکاری بر کشتیرانی در خلیج فارس و خلیج فارس بگذارد. به التهاب بیشتر قیمت ایجاد شده در بازار کمک کند. .
اقدام عربستان و روسیه برای کاهش تولید نفت
نکته مهم دیگری که شوک قابل توجهی به قیمت نفت در بازارهای جهانی وارد کرد، تصمیم عربستان و روسیه برای کاهش تولید نفت خود تا پایان ژوئن بود. با این حساب عربستان در مدت مذکور روزانه 9 میلیون بشکه نفت تولید و صادر خواهد کرد.
از سوی دیگر، روسیه به عنوان یکی دیگر از اعضای مهم اوپک پلاس اعلام کرده است که قصد دارد 471 هزار بشکه دیگر از سبد نفتی خود را برای نیمه دوم سال جاری کاهش دهد. اوپک با صدور بیانیه ای جداگانه از کاهش 2.2 میلیون بشکه ای عرضه نفت توسط کشورهای عضو (از جمله عربستان سعودی و روسیه) خبر داد. کاهش عرضه نفت اوپک پلاس به بازارهای جهانی در صورت افزایش تقاضا می تواند منجر به تورم جدیدی در قیمت حامل های انرژی در سطح جهانی شود.
هرچه شاهد رونق اقتصادی و مثبت شدن شاخص های مهم اقتصادی در چین باشیم، تقاضا برای خرید و واردات نفت افزایش می یابد و در نتیجه بازار بهتری در انتظار تولیدکنندگان نفت خواهد بود.
این در حالی است که تحریم های اخیر نفتی آمریکا علیه روسیه منجر به خروج خریداران عمده نفت این کشور از جمله هند شده است. با توجه به مصرف بالای نفت هند به عنوان دومین واردکننده نفت در آسیا، اکنون دهلی نو باید به دنبال تامین کننده جدیدی باشد. در عین حال میزان صادرات نفت نیز کاهش یافته است که می تواند مشکل هند در تامین نفت خود را دوچندان کند و ثبات قیمت بازار را برهم بزند.
اقتصاد چین تنها عامل منفی در افزایش قیمت نفت است
اگرچه اقتصادهای بزرگ اروپا به ویژه آلمان در ماه های اخیر دچار رکود اقتصادی نسبی شده و واردات نفت آنها کاهش یافته است، اما چین به عنوان بزرگترین واردکننده نفت همچنان وضعیت عرضه و تقاضا و همچنین قیمت بازار را تعیین می کند. و دومین اقتصاد جهان است. هرچه شاهد رونق اقتصادی بیشتر و مثبت شدن شاخص های مهم اقتصادی در چین باشیم، تقاضا برای خرید و واردات نفت افزایش می یابد و در نتیجه بازار بهتری در انتظار تولیدکنندگان نفت خواهد بود.
اما در شرایط فعلی، اقتصاد چین همچنان با ضعف های بسیاری دست و پنجه نرم می کند. لی چیانگ، نخست وزیر چین، طی سخنرانی خود در ابتدای ماه مارس در جمع رهبران حزب کمونیست چین اعلام کرد که پیش بینی رشد اقتصادی این کشور برای سال 2024 بدون تغییر باقی مانده و در کانال 5 درصد قرار دارد. این در حالی است که طی هفته های ابتدایی سال جاری، نهادهای بزرگ بین المللی مانند صندوق بین المللی پول و بانک جهانی برآوردهای خود از رشد اقتصادی چین را بهبود بخشیدند و بر این باور بودند که اقتصاد پکن بار دیگر در مسیر رشد اقتصادی در ماه های آینده قرار خواهد گرفت. . روند صعودی خواهد داشت.
اما ضعف در بازارهای مصرف کالاهای چینی در داخل و خارج از این کشور منجر به کاهش کشش بازار و در نتیجه فعالیت واحدهای تولیدی در این کشور شده است. روندی که ادامه داشته و سخنان لی کیانگ حاکی از تداوم آن در ماه های آینده است. در واقع اقتصاد ضعیف چین تنها عامل منفی مهم تاثیرگذار بر قیمت جهانی نفت است که می تواند منجر به کاهش کشش بازار برای تجربه قیمت های بالاتر شود.
با این حال، ادامه تنش ها در دریای سرخ می تواند تاثیرات غیرقابل محاسبه ای بر قیمت نفت در هفته آینده داشته باشد. در صورت تداوم روند کاهش تردد نفتکش ها و عرضه نفت به بازارها و با وجود کاهش تقاضا از سوی چین، همچنان می توان شاهد افزایش بیشتر قیمت نفت در بازارهای جهانی بود.
گفتگو در مورد این post