بازار؛ محسن شمشیری: در هفته های اخیر برخی از منتقدان عملکرد مرکز مبادلات ارز و طلا که کمتر به موضوع خروج ارز از کشور، ارتباط تنگاتنگ ارز و طلا در تجارت خارجی، مشکلات صادرات کالا، تهیه اسکناس و نیازهای کشور یا آمار خروج ارز در یک دهه اخیر بی اطلاع بوده اند، به جای بررسی اثربخشی معاملات طلا در مرکز مبادلات ارزی و طلای بانک مرکزی، تردیدهایی را در مورد قانونی بودن معاملات طلا در کشور مطرح کرده اند. مرکز مبادلات و کارمزدهای دریافتی از این معاملات طلا و اعتراضاتی نسبت به آن مطرح کرد. و از جمله برخی از فعالان بازار بر این باورند که اثربخشی معاملات طلا در بورس کالا و یا از طریق نهادهای دیگر که در گذشته اجرا می شد بیش از مرکز بورس بوده است.
اما لازم است منتقدان به آثار سیاست های در مقاطع مختلف و همچنین وظایف بانک مرکزی در ایجاد تعادل در بازار ارز و طلا و جلوگیری از خروج ارز و نوسانات قیمتی توجه داشته باشند. مبانی قانونی این معاملات در مرکز مبادلات از اهمیت بیشتری برخوردار است، اثربخشی این سیاست است که می تواند منجر به جلوگیری از خروج ارز شود که دلایل آن را در این تبصره توضیح می دهیم.
همچنین لازم به ذکر است که بانک مرکزی همانند شرایط خاص اقتصادی، حاشیه بازار را کنترل و مدیریت می کند و سامانه شناور ارزی مدیریت شده سعی می کند از نوسانات شدید قیمت ارز در بازار تا حدی جلوگیری کند. قابلیت ها و امکانات موجود در بازار طلا در چارچوب قانون جدید بانک مرکزی و اختیارات و وظایف بانک مرکزی در بازار طلا باید نوعی کنترل، شفافیت و مدیریت اعمال شود تا طلا به ابزاری تبدیل نشود. برداشت ارز خارجی
اواخر پاییز گذشته، شبهاتی در خصوص واردات طلا شنیده شد که برخی واردکنندگان پس از ورود به کشور، کالاهای با ارزشی مانند طلا (کم حجم و با ارزش) را از مجاری غیرقانونی به خارج از کشور منتقل کرده و سپس همان کالاها را مجددا صادر می کنند. در بازه زمانی دیگر با ثبت سفارش جدید ارز وارد کشور و مجددا خارج شد. این چرخه ورود قانونی و خروج غیرقانونی منجر به خروج مکرر ارز از کشور شده است. از این رو بانک مرکزی با توجه به ماموریت خود در جهت ساماندهی و مدیریت بازار ارز و طلا و در جستجوی راه حلی برای حل مشکل مذکور، اقدام به فراهم نمودن زیرساخت های قانونی و اجرایی جهت ایجاد بازار رسمی طلا در کشور نمود. راهی برای جلوگیری از چرخه خروج غیرقانونی. طلا جلوگیری کرد. بر این اساس، بر اساس مقررات جدید بانک مرکزی، رفع تکلیف ارزی واردات طلا از محل ارز حاصل از صادرات، منوط به تایید تحویل، عرضه و فروش طلای وارداتی است. شمش طلا در مرکز مبادلات ارزی و طلای ایران. پیرو تدوین دستورالعمل معاملات شمش طلا در مرکز مبادلات طلا و ارز ایران، اولین مزایده شمش طلا در تاریخ 27/10/1302 با حضور تامین کنندگان (متقاضیان رفع تعهدات ارزی از محل واردات طلا) و طلا برگزار شد. متقاضیان خرید (فعالان دارای مجوز در زمینه طلا و جواهر) آغاز شد.
از آن روز تاکنون 20 مزایده موفق برگزار شده است که طی آن بیش از 2700 قطعه شمش یک کیلویی معامله شده و صادرکنندگان توانسته اند شمش طلا را در بازاری شفاف و کارآمد با قیمت هایی بر اساس مکانیزم عرضه و تقاضا به فروش برسانند. . خود نسبت به تسویه تعهد ارزی اقدام کنند. البته با توجه به مقررات سایر واردکنندگانی که نیازی به تسویه تعهد ارزی از محل واردات طلا ندارند و همچنین سرمایه گذاران خارجی در صورت تمایل می توانند از زیرساخت های ایجاد شده در بورس ارز و طلا استفاده کنند. مرکزی برای تامین شمش طلای خود. همچنین بر اساس دستورالعمل مصوب، فروش شمش طلا در مرکز مبادلات طلا و ارز تنها به صاحبان دارای مجوز از اتحادیه طلا و همچنین تولیدکنندگان صنعت طلا و جواهر مجاز است. با توجه به امکان رصد طلا در سامانه جامع تجارت، این ابتکار ضمن ایجاد شفافیت، می تواند به بهبود گردش طلا در زنجیره ارزش صنعت طلا منجر شود.
در نهایت قیمت های کشف شده در معاملات طلای مرکز مبادلات ارزی؛ سیگنال بسیار مثبتی برای تامین کنندگان و متقاضیان ارسال کرده است. در واقع از یک سو متقاضیان که تولیدکنندگان واقعی صنعت طلا هستند به بازاری دست یافته اند که هدف سوداگرانه ندارد و از سوی دیگر دغدغه تامین کنندگانی که قبل از این ممکن است ترس از ارزان فروشی شمش طلای خود در این مرکز داشته باشند، با کشف قیمت در حاشیه نرخ بازار و با محوریت مکانیسم عرضه و تقاضا کاملا حل شده است.
گفتگو در مورد این post