بازار-گروه استان ها: استان ایلام یکی از ذخایر ژنتیکی کشت گیاهان دارویی محسوب می شود که می توان آن را قطب توسعه و پرورش گیاهان دارویی دانست، زیرا این استان از معدود مناطق جغرافیایی کشور به شمار می رود که به دلیل به دلیل وجود بارندگی کافی و کوهستانی بودن آن، جایگاه ویژه ای برای رویش انواع گیاهان دارویی دارد.
لازم به ذکر است که بیش از 350 گونه گیاه دارویی در مناطق مختلف استان می روید که نه تنها مصارف دارویی و ادویه ای دارند، بلکه برخی از آنها از گیاهان بومی هستند که در هیچ جای دنیا یافت نمی شوند.
به گفته کارشناسان، استان ایلام به دلیل دارا بودن منابع طبیعی ارزشمند از پتانسیل خوبی در زمینه کشت گیاهان دارویی برخوردار است، اما از تمامی امکانات و ظرفیت های موجود در استان برای تقویت و رشد این بخش استفاده نشده است.
پتانسیل های کشت گیاهان دارویی در ایلام
نعمت منصوری یکی از کارشناسان گیاهان دارویی در گفت و گو با خبرنگار بازار گفت: در سال های اخیر استفاده از گیاهان دارویی به دلیل اثبات اثرات خبرجو، ارزان بودن، نداشتن عوارض، روز به روز در حال افزایش است. و سازگاری با محیط زیست
وی با اشاره به ظرفیت های فراوان استان ایلام در زمینه کشت گیاهان دارویی افزود: شرایط جغرافیایی و تنوع اقلیمی استان ایلام و امکان پرورش اکثر گیاهان دارویی در آن فرصت طلایی در استان وجود دارد که باید از آن به بهترین شکل استفاده شود. .
این کارشناس تصریح کرد: کشت گیاهان دارویی و تولید فرآورده های آن می تواند یک ضرورت ملی و در چارچوب یک برنامه و جامعه خاص، خودکفایی دارویی، اشتغال و توسعه بخش کشاورزی و به عنوان عامل مهمی در تولید باشد. ارزآوری برای استان موثر باشد که اهمیت ایجاد فرصت های سرمایه گذاری مناسب برای تولید بیشتر گیاهان دارویی در بخش کشاورزی استان را افزایش می دهد.
مزیت های توسعه کشت گیاهان دارویی در استان
مریم اکبری دیگر کارشناس کشاورزی در گفتگو با خبرنگار بازار گفت: با توجه به پتانسیل طبیعی استان ایلام در تولید گیاهان دارویی می توان با آشنایی جوامع محلی با این گیاهان و شفابخشی آنها زمینه را برای کسب و کار مرتبط با گیاهان دارویی فراهم کرد. خواص انجام داد
کارشناس گیاهان دارویی: بانوان نیز به راحتی می توانند در راه اندازی کسب و کار گیاهان دارویی سهیم باشند، زیرا طبق بررسی های انجام شده این رویه نه تنها باعث بروز توانایی های زنان در جوامع و کسب درآمد می شود، بلکه باعث تکیه آنها به خود می شود. و بی شک نتایج آن از ابعاد مختلف در محیط خانواده نمود پیدا می کند
وی افزود: این امر می تواند کمک شایانی به کاهش مهاجرت از روستاها به شهرها کند. زیرا به دلیل کاهش درآمد در روستاها و افزایش بیکاری فصلی این مهاجرت ها رو به افزایش است و در نتیجه مشکلات اجتماعی خاصی را نیز به همراه دارد.
این کارشناس ادامه داد: همچنین با توجه به اینکه این کار نیاز به سرمایه زیادی ندارد و نسبت به سایر کارهای کشاورزی آسان تر است، بانوان نیز می توانند به راحتی در راه اندازی کسب و کار گیاهان دارویی سهیم باشند، زیرا طبق بررسی های انجام شده انجام این اقدام نه تنها باعث ظهور توانمندی های زنان در جوامع و کسب درآمد، بلکه باعث تکیه آنها به خود می شود و بی شک نتایج آن در ابعاد مختلف در محیط خانواده نمود پیدا می کند.
توسعه کشت گیاهان دارویی در استان
سرهنگ الفتی فرمانده قرارگاه پیشرفت و توسعه سپاه امیرالمومنین(ع) استان ایلام در گفتگو با خبرنگار بازار اظهار داشت: امروزه صنعت گیاهان دارویی در کشورهای پیشرفته به عنوان یک اقتصاد نوظهور رشد کرده است. به سرعت و در کشور ما به ویژه در استان ایلام پتانسیل و استعداد برای تولید وجود دارد و فرآوری آن وجود دارد، به همین دلیل یکی از سیاست های اصلی ما توسعه کشت، تولید و فرآوری گیاهان دارویی است که برای این کار انجام می شود. هدف توسعه، اشتغال و تولید است.
مدیر صنایع تبدیلی و تکمیلی سازمان جهاد کشاورزی ایلام: مصوبات اساسی برای راه اندازی 12 کارگاه با ظرفیت تولید 3400 تن فرآوری محصول در سال انجام شده است و این متقاضیان در حال پیگیری سایر مراحل اداری و مالی برای ایجاد کارگاه هستند.
وی با بیان اینکه اقداماتی در راستای توسعه کشت گیاهان دارویی در استان ایلام انجام شده است، افزود: مجوز مناطق منابع طبیعی که قابلیت کشت گیاهان دارویی را دارند به افراد دارای صلاحیت بومی، کشاورزان توسط منابع طبیعی، تخصیص اعتبار داده می شود. از محل وام مسکن و تبصره 18. کل کمیته امداد امام خمینی (ره)، بهزیستی، استانداری، بنیاد علوی و صندوق مهر امید بسیج و از ظرفیت های دانشگاه های سراسری، آزاد و فنی و حرفه ای برای آموزش، توسعه و ارتقاء بهره برده اند.
ایجاد صنایع تبدیلی گیاهان دارویی در استان
علی علایی مدیر صنایع تبدیلی و تکمیلی سازمان جهاد کشاورزی استان ایلام در گفت و گو با خبرنگار بازار گفت: کشت و تولید انبوه گیاهان دارویی، خوراکی و صنعتی در مزارع یکی از سیاست های مهم وزارت جهاد کشاورزی است. که در دستور کار قرار دارد.
وی افزود: به منظور توسعه کشت گیاهان دارویی در استان و استفاده از ظرفیت های موجود در این حوزه، تاکنون هشت مجوز برای ایجاد کارگاه های تبدیلی و تکمیلی فرآوری گیاهان دارویی و صنعتی صادر شده است. 1557 تن در سال نیز شروع به کار خواهد کرد.
علایی ادامه داد: علاوه بر این مصوبات اساسی برای راه اندازی 12 کارگاه دیگر با ظرفیت تولید 3 هزار و 400 تن فرآوری محصول در سال انجام شده و این متقاضیان در حال پیگیری سایر مراحل اداری و مالی برای راه اندازی کارگاه هستند.
با گسترش کشت گیاهان دارویی، علاوه بر ایجاد اشتغال و رونق گردشگری، به حفظ منابع آبی و جلوگیری از فرسایش خاک کمک می کند، لذا توسعه گیاهان دارویی با توجه به اهمیت آن باید در دستور کار مسئولان قرار گیرد.
گفتگو در مورد این post