استرس و اضطراب در کودکان یک امر طبیعی است، چون آنها تجربه حضور در موقعیتهای مختلف را قبلا نداشتند. بنابراین برای کنترل این استرس راهکارهایی است.
همهی ما دوست داریم کودکان شاد و آرامی داشته باشیم، اما گاهی اوقات نشانههایی از استرس و اضطراب در آنها دیده میشود که شاید دلیل آن را متوجه نشویم. کودکان، بهویژه در سالهای پیش از دبستان و دوران ابتدایی، حساستر از آن چیزی هستند که به نظر میرسد. تغییرات کوچک در محیط خانه یا مدرسه، انتظارات بالا از سوی والدین یا حتی یک اتفاق ساده مثل تغییر معلم میتواند در آنها احساس نگرانی ایجاد کند.
اگر استرس و اضطراب در کودکان مدیریت نشود، میتواند بر یادگیری، رفتارهای اجتماعی و حتی سلامت جسمی آنها تأثیر بگذارد. بسیاری از والدین زمانی متوجه این مسئله میشوند که کودکشان دچار بیاشتهایی، بیخوابی، بیحوصلگی یا حتی شکایت از دردهای جسمی مانند سردرد شده است.
اگر کودک دوره ابتدایی دارید و احساس میکنید دچار استرس و اضطراب است تا پایان این مطلب همراه ما باشید.در این مقاله، علائم و عوامل استرس و اضطراب در کودکان دوره ابتدایی را بررسی کرده و در مورد روشهای مؤثر برای درمان قطعی استرس کودکان صحبت خواهیم کرد.
علائم استرس و اضطراب در کودکان چیست؟
کودکان همیشه نمیتوانند احساسات خود را مثل بزرگسالان بیان کنند، به همین دلیل استرس و اضطراب آنها بیشتر از طریق رفتارهایشان مشخص میشود. برخی از کودکان مضطرب، آرام و گوشهگیر میشوند، درحالیکه برخی دیگر بیقرار و پرخاشگر رفتار میکنند.
شناخت این علائم به والدین کمک میکند تا زودتر متوجه مشکل شوند و برای درمان آن اقدام کنند:
علائم رفتاری:
- وابستگی بیش از حد به والدین و نداشتن تمایل به جدایی از آنها.
- کاهش تمرکز و نداشتن علاقه به انجام تکالیف مدرسه.
- گوشهگیری، کمحرفی یا کاهش ارتباط با دوستان.
- افزایش پرخاشگری یا بیحوصلگی در موقعیتهای روزمره.
علائم جسمی:
- شکایت مداوم از دلدرد، سردرد یا حالت تهوع بدون علت خاص.
- اختلال در خواب، مثل کابوسهای شبانه یا بیدار شدنهای مکرر.
- کاهش یا افزایش اشتها بهطور ناگهانی.
علاوه بر این علائم ممکن است کودک مدام سوالهای تکراری دربارهی اتفاقات آینده بپرسد و یا بیشازحد نسبت به مسائل کوچک حساس شده باشد و بیدلیل گریه کند و یا حتی بازی یا فعالیتی که قبلا دوست داشت را انجام ندهد.
اگر میخواهید اطلاعات بیشتری در مورد علائم و درمان قطعی استرس کودکان به دست آورید میتوانید مقاله کاملتر را در وبسایت رواندرمان ravandarman.com وبسایت تخصصی روانشناسی مطالعه کنید.
استرس و اضطراب چه تاثیری روی کودکان دارد؟
استرس و اضطراب علاوه بر اینکه میتوانند تأثیرات جدی بر سلامت روان و جسم کودک بگذارند در رشد شخصیتی، اجتماعی و تحصیلی او نیز اثرگذار هستند.
افت عملکرد تحصیلی: استرس مداوم باعث کاهش تمرکز و توانایی ذهنی کودک میشود. کودکی که دائم نگران است، نمیتواند با آرامش روی تکالیف مدرسه خود تمرکز کند. و در نتیجه، منجر به افت تحصیلی، فراموشی مطالب و کاهش انگیزه برای یادگیری در او میشود.
گوشهگیری و انزوا: اضطراب باعث میشود برخی از کودکان گوشهگیر شوند و از تعامل با همسالان خود اجتناب کنند، درحالیکه برخی دیگر پرخاشگر و تندخو میشوند.
آسیب به سلامت جسمی: بدن کودک سریع به استرس واکنش نشان میدهد. کودکانی که اضطراب زیادی را تجربه میکنند، معمولاً دچار مشکلات جسمی مانند سردردهای مکرر، دلدرد، حالت تهوع یا حتی مشکلات گوارشی میشوند. همچنین، استرس زیاد میتواند سیستم ایمنی را ضعیف کند و باعث افزایش بیماریهایی مثل سرماخوردگیهای مکرر شود.
کاهش اعتماد به نفس: کودکی که همیشه نگران است، کمکم به این باور میرسد که نمیتواند از پس چالشهای زندگی بربیاید. حتی ممکن است احساس کنند که در جمع پذیرفته نمیشود. کمکم اعتمادبهنفس کودک کاهش پیدا میکند. این حس باعث میشود که او در آینده، در موقعیتهای جدید دچار اضطراب شدید شود و از فرصتهای رشد شخصی و اجتماعی خود عقب بماند.
شما به عنوان والدین یا مربیان آموزشی با شناسایی به موقع رفتارهای کودک، نقش مهمی در کاهش و درمان قطعی استرس کودکان دارید. البته گاهی اوقات استرس و اضطراب در کودک ریشه در اختلالات اضطرابی دارد که در این شرایط حتما باید از روانشناس کودکان کمک گرفت تا هر چه زودتر فرایند درمان شروع شود.
عوامل استرس و اضطراب کودکان در دوران ابتدایی چیست؟
استرس و اضطراب در کودکان دوران ابتدایی معمولاً ناشی از عوامل مختلفی است که میتوانند در محیط خانه، مدرسه یا حتی در ارتباطات اجتماعی کودک ایجاد شوند.
یکی از مهمترین عوامل استرسزا برای کودکان، فشارهای درس و مدرسه است. شروع به یادگیری مفاهیم جدید، امتحانات و تکالیف درسی میتواند موجب ایجاد استرس در آنها شود. وقتی کودک احساس کند که قادر به انجام تکالیف یا یادگیری مفاهیم نیست، ممکن است اضطراب را تجربه کند.
مشکلات خانوادگی نیز نقش مهمی در ایجاد استرس دارند. تغییرات بزرگ در وضعیت خانواده مانند جدایی والدین یا جابجایی منزل میتواند احساس عدم امنیت و نگرانی در کودک ایجاد کند.
همچنین، تعاملات اجتماعی کودک و نیاز به تطابق با همسن و سالان در مدرسه یا در جمعهای بیرون میتواند کودک را تحتفشار روانی قرار دهد. ترس از عدم پذیرش توسط همکلاسیها یا ناتوانی در ایجاد دوستی نیز یکی از دلایل استرس در این سنین است.
علاوه بر مواردی که گفته شد استفاده بیرویه از تبلت، فضای مجازی، بازیهای دیجیتالی باعث میشود کودک دچار اضطراب پنهان شود. بسیاری از کودکان ابتدایی به دلیل اضطراب مدرسه رفتن، شبها نمیتوانند خوب بخوابند که همین مساله میتواند باعث افزایش استرس و خستگی در طول روز شود.
احتمالا تا به اینجای مقاله متوجه شدهاید که مهمترین عامل انتظار بالایی است که پدر و مادرها و معلمان از کودک دارند. به راستی آیا یک کودک باید تا این حد کامل و موفق باشد؟!
درمان قطعی استرس کودکان
اولین قدم برای درمان قطعی استرس کودکان، این است که ابتدا با کودک خود صحبت کنید و یا از یک روانشناس کمک بگیرید تا دلایل استرس آنها مشخص شود. تا بتوان از راهکارهای موثر استفاده کرد.
همچنین روشهایی مثل بازیدرمانی، تکنیکهای آرامسازی میتوانند به کودک کمک کنند احساس بهتری داشته باشد. در موارد شدیدتر، ممکن است نیاز به دارو باشد، اما تشخیص این موضوع را بر عهده روانشناس بگذارید.
در نهایت، وقتی شمابه کودک توجه کافی کرده و فضایی آرام و امن برای او فراهم کنید، استرس او کاهش پیدا میکند. برای اطلاعات بیشتر در مورد درمان قطعی استرس کودکان، پیشنهاد میکنیم مقاله «با استرس کودکان چه کنیم؟» را در مجله سلامت رواندرمان ravandarman مطالعه کنید.
چه زمانی برای استرس کودکان باید به روانشناس مراجعه کنیم؟
اگر علائم استرس در کودک به مدت طولانی ادامه پیدا کرده یا شدت آن افزایش یافته است زمان مراجعه به روانشناس فرا رسیده است. اختلالات خواب، دردهای جسمانی بیدلیل، تغییرات رفتاری، اجتناب از مدرسه یا فعالیتهای اجتماعی و داشتن نگرانی زیاد کودک، نشاندهنده نیاز به مشاوره روانشناسی هستند.
اگر احساس میکنید که استرس کودک شما از کنترل خارج شده و کیفیت زندگیاش را تحت تأثیر قرار داده است، بهتر است از یک روانشناس کودک کمک بگیرید.روانشناس میتواند به کودک شما کمک کند تا یاد بگیرد چگونه با استرس و اضطراب خود کنار بیاید.
شما میتوانید با مراجعه به وبسایت رواندرمان ravandarman.com، کاملترین پلتفرم تخصصی روانشناسی و روانپزشکی، از بهترین روانشناسان و متخصص کودکان اولین نوبت مشاوره را برای فرزند دلبندتان رزرو کنید.
به یاد داشته باشید، درمان قطعی استرس کودکان به همکاری و همراهی والدین و مربیان آموزشی نیاز دارد تا شرایطی برای کودک فراهم شود که در یک محیط سالم رشد کند و در آینده درگیر اختلالات اضطراب و افسردگی نشود.
گفتگو در مورد این post