بازار؛ گروه استان ها: مسیر ریلی شمال با طبیعت چشم نواز خود بخشی از تاریخ پرفراز و نشیب و رنگین کمانی ایران است که با یک بلیط می توانید شاهکارهای معماری و مهندسی جهان را از پل تاریخی ورسک تا سه خط طلا ببینید.
جنگل های سرسبز مازندران، سه خط طلا، کوه های سربه فلک کشیده سربلا و طبیعت کوهستانی با تونل ها و پل های ارتباطی بخشی از بسته گردشگری شمال ایران در مازندران است که مسافران زیادی را به خود جذب می کند.
مبدأ قطار گردشگری شمال تهران و پایتخت است و انتهای این مسیر گردشگری به کوه های البرز مرکزی و دشت های سرسبز کلزا در گلوگاه و گرگان می رسد و توقف در 22 ایستگاه خاطره ای ماندگار را برای مسافران بهاری به ارمغان می آورد. این قطار گردشگری زیباترین قاب ها و تصاویر طبیعی ایران را به گردشگران ارائه می کند و مسافران در طول سفر می توانند الگوهای طبیعی شمال ایران را مشاهده کنند.
در ایستگاه پل سفید به سمت ورسک می توانید شاهکار معماری و مهندسی را ببینید. با پای پیاده و از روی پل روبروی امامزاده عبدالحق به سازه آهنی می رسیم که زمانی محل انتقال سنگ آهن از کوه به قطار بوده و اکنون به اثری تاریخی و خاطره انگیز تبدیل شده است. قدیمی های سوادکوهی و پل سفید می گویند روزگاری که سوت قطار باری برای حمل سنگ آهن به صدا در می آمد بیش از هزار خانواده صف می کشیدند و از راه معدن و ریل امرار معاش می کردند.
ایستگاه راه آهن شیرگاه سوادکوه یکی از زیباترین نقاط ایران به شمار می رود. این ایستگاه بخشی از راه آهن مازندران است و آنقدر باشکوه است که به عنوان یکی از دیدنی ترین جاذبه های گردشگری شمال کشور شناخته می شود.
پل ورسک یکی از بزرگ ترین پل های ریلی کشور است که در ارتفاعات روستای ورسک در شهرستان سواد کوه واقع شده است. این پل در ارتفاع 110 متری از کف دره با تجهیزات اولیه آن زمان ساخته شده است.
پل ورسک به عنوان یکی از شاهکارهای مهندسی راه آهن در کشور شناخته می شود. شرکت دانمارکی Compsax سازنده این پل با ضمانت 70 ساله آن را ساخت و در زمان جنگ جهانی دوم چرچیل نخست وزیر وقت انگلیس نام آن را پل پیروزی گذاشت.
پل ورسک در مهرماه 1356 با شماره 1534 به ثبت آثار ملی رسید.
تونل گدوک
بین ایستگاه های گدوک و دوگل یکی از طولانی ترین تونل های راه آهن شمال به نام تونل 55 گدوک وجود دارد که سه کیلومتر طول دارد. البته طول، ویژگی خاص این تونل در دل رشته کوه های البرز نیست، بلکه آنچه این تونل را از سایر تونل های مسیر متمایز می کند، دقت در ساخت آن است.
اگرچه این تونل در دل کوه قرار دارد، اما به گونه ای ساخته شده است که هیچ انحنای در مسیر آن دیده نمی شود و اگر فردی در وسط این تونل بایستد، می تواند هر ورودی و خروجی را ببیند. پل که مانند دو چراغ در دو طرف آن است. برای مشاهده
باغ بامبو
این باغ چندین هزار متر عرض دارد و ساقه های بامبو به بیش از 20 تا 30 متر رسیده و منظره زیبایی برای گردشگری ایجاد کرده است. پنج سال طول می کشد تا گیاه بامبو از خاک بیرون بیاید و در عرض سه ماه پنج متر رشد کند و تاریخچه آن به تاریخ خطوط راه آهن شمال برمی گردد.
گذر از میان ساقه های بلند بامبو حس خوبی می دهد، شبیه نی و ساقه هایش به سمت آسمان کشیده شده و نور خورشید از طریق آن به سطح باغ می رسد.
صدای سوت قطار در مسیر راه آهن شمال به گوش می رسد و در مسیر پل سفید جنگل های بکر و هیرکان وجود دارد که سکوهایی برای توقف قطارهای گردشگری در نظر گرفته شده است تا مسافران از طبیعت بکر و رویای جنگل لذت ببرند. از مرز برای چند دقیقه برند و یکی از مناطقی است که توسط یونسکو به ثبت رسیده است.
همانطور که می گویند کارشناسان یونسکو برای دیدن طلوع جنگل های هیرکانی در این ایستگاه توقف کردند و دکمه ثبت نام ایران را فشار دادند.
روستای شوراب
روستای شوراب در شهرستان سوادکوه علاوه بر جذابیتی که مردم آن در دل کوه خانههای خود را ساختهاند، اما بخش دیدنی و تاریخی خطوط راهآهن شمال در آنجا قرار دارد، زیرا تعدادی از خانههای کارگر و کارگر خارجی در آن قرار دارد. دخیل در ساخت این مسیر در این منطقه قرار دارند. روستا باقی مانده است.
همچنین ابزارآلات راه آهن سازی در آن زمان اعم از بیل، کلنگ و سایر ملزومات در انبارهای شرکت راه آهن در این روستا قرار دارد که می تواند دیدنی برای بیننده باشد.
وجود کلیسای کوچکی در حاشیه جاده سوادکوه به تهران بر فراز پادگان دوآب که محل اقامه نماز کارگران و مهندسان خارجی در زمان احداث راه آهن بوده است، از دیگر قسمت های تاریخی راه آهن شمال محسوب می شود. . این کلیسا در تاریخ 7 مرداد 1382 با شماره 9271 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
حمل و نقل ریلی به دلیل ایمنی بالا در مقایسه با حمل و نقل جاده ای و همچنین مقرون به صرفه بودن سفر یکی از پرطرفدارترین وسایل حمل و نقل در سفرهای نوروزی است. راه آهن شمال دو قطار بین شهری از ایستگاه راه آهن پل سفید به بندرترکمان، قطار مسافری ساری به مشهد و ساری به تهران و بالعکس را در برنامه خود دارد.
گفتگو در مورد این post