به گزارش بازار، طرح ویژه تنظیم بازار ماه مبارک رمضان و نوروز 1403 در روزهای پایانی سال با رویکرد تشدید بازرسی از واحدهای صنفی، تولیدی و خدماتی، کنترل قیمت کالاهای اساسی و همچنین به عنوان نحوه ثبت و پیگیری شکایات مربوط به گران فروشی توسط واحدهای صنفی و خرده فروشان از جمله در سامانه 124 و اطلاع رسانی به مردم در دستور کار قرار گرفته است.
در همین راستا حسین فرهیدزاده معاون وزیر صلح و مدیر عامل سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان آخرین اقدامات انجام شده برای تنظیم بازار کشور در روزهای پایانی سال 1402 را تشریح کرد.
وی در ابتدا از ابلاغ و تشریح جزئیات طرح ویژه بازرسی ماه مبارک رمضان و نوروز 1403 به ادارات کل حراست کشور خبر داد و گفت: مرحله مقدماتی طرح مذکور از اسفندماه آغاز می شود. 1 و فاز عملیاتی آن از 25 اسفند ماه سال جاری آغاز و تا 3 فروردین ادامه خواهد داشت. ماه 1403 و پایان ماه مبارک رمضان ادامه خواهد داشت.
معاون وزیر صمت یکی دیگر از اقدامات انجام شده را برگزاری اولین جلسه کمیته راهبری طرح از طریق وبینار با حضور معاون بازرگانی وزیر کشور برشمرد و افزود: پس از آغاز فاز عملیاتی طرح مذکور، جلسه تشکیل و ضمن تاکید بر مشارکت دستگاه های اجرایی استان و استفاده از تمامی ظرفیت های موجود با هدف اجرای مستمر طرح مقرر شد استان ها گزارش اقدام مکتوب ارائه و مشکلات و موانع موجود را به سازمان حمایت گزارش دهند. .
وی در ادامه تصریح کرد: سازمان حمایت بنا به دستور رئیس جمهور محترم در راستای تمرکز وظایف بازرسی در این سازمان و استفاده از ظرفیت اتاق اصناف در بازرسی از اصناف با هدف افزایش نظارت تشکل های صنفی و تسریع در رسیدگی به شکایات مردمی در ابتدای بهمن ماه. در حال حاضر جاری اقدام به انعقاد تفاهم نامه همکاری با اتاق بازرگانی و وزارت بازرگانی و خدمات کرده است.
فرهیدزاده با بیان این مطلب ادامه داد: در این راستا و در این مدت بیش از هزار و 400 نفر از کاربران اتاق اصناف در سراسر کشور به سامانه متصل شده اند و به شکایات مردم در خصوص کالاهای اساسی در واحدهای صنفی رسیدگی شده و در پایان پرونده های تخلف به اداره کل تعزیرات ارسال شده است. دولت های استان می فرستند.
وی رسیدگی به مطالبات و شکایات مردم و جلب رضایت شهروندان به ویژه در روزهای پایانی سال را منوط به رسیدگی به موقع شعب تعزیرات حکومتی به تخلفات و اجرای دقیق تصمیمات صادره دانست و خاطرنشان کرد: : مرکز تماس 124 در استان ها در ساعات اداری کافی نیست. سامانه پیام رسان در ساعات غیر اداری و ایام تعطیل آماده دریافت شکایات و گزارشات مردمی می باشد.
قائم مقام وزیر صامت همچنین گفت: تنظیم بازار کلیه کالاهای اساسی و ضروری در کشور با هماهنگی و همگرایی سایر نهادهای متولی و با قدرت و توان بیشتری نسبت به سال های گذشته در کشور عملیاتی می شود و قطعا گزارشی جامع از اقدامات و برنامه ها ارائه می شود. انجام شده برای مدیریت بازار به افکار عمومی ارسال خواهد شد.
گفتگو در مورد این post